Странице

субота, 12. јануар 2013.

"Бронхи" из Емирата

Колико је реално да владајућа породица из Абу Дабија уложи новац у Црвену звезду? И шта на Маракани могу да понуде?

Сама посета Мухамеда Бин Заједа је изазвала доста пажње, распирила наду код навијача али и са друге стране произвела доста ниподаштавања, пре свега из незнања, а вероватно и из зле намере.

Оно што не би требало доводити у питање су намере принца престолонаследника из Абу Дабија. Ради се о озбиљном човеку коме су апсолутно сва врата и то у много уређенијим и значајнијим земљама отворена.

Разлог је наравно новац, Абу Даби је један од финансијских центара света, популарно је рећи да тамо и у Швајцарској сви чувају новац. Али, не треба се заваравати да било ко од Арапа баца новац, макар се то чинило у случају Манчестер Ситија који ова породица има у власништву.

Јер, заборавља се да су успели да постану прваци у најјачој лиги на свету, а нека сведочења о односу међу "Грађанима" говоре да су господари нафте много пословнији и професионалнији, као и да имају план, за разлику од рецимо неких тајкуна из других земаља.

Звезда мора да преузме иницијативу, да понуди пројекат, јер сигурно је да ни неко мање спонзорство не би значило ништа на дуже стазе, а појело би добру намеру.

Наиме, говори се о томе да ће Ал Дахра која извесно је преузима српску пољопривреду, макар када су комбинати у питању, али и доноси нови замах јединој грани у којој можемо да будемо конкурентни у Европи, бити спонзор црвено - белих.

Јасно је да ће држава погурати споразум, али потребно је учинити више, чвршће везати спонзора и то на дужи период са конкретним планом. Иако у Звезди то неће признати, читав посао са "Гаспромом" је одрађен траљаво, новац није наменски трошен, није поштован договор у свим ставкама са Русима, није било ни праве иницијативе, већ је све личило на обичан поклон.

Јасно да је Звезда у тешкој ситуацији, али озбиљан пројекат, намера да се понуди нешто осим места на дресу и стварни акценат на стварању играча и сређивању укупне ситуације би вероватно много озбиљније био доживљаван од спонзора.

До сада, јурњава за трофејима који не би променили ништа ни да су освојени, крпљење рупа, балансирање на жици између кредита и репрограма, све то је кратког даха и неће донети ништа.

Неке информације говоре да ће Ал Дахра већ у првој половини године постати спонзор Звезде. Ако то буде симболично спонзорство, јасно је да шанса неће бити искоришћена.

Лопта је у Звездином дворишту...

Нема коментара:

Постави коментар